keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Vauvan kanssa uimassa

Kun raskaustesti reilu vuosi sitten näytti plussaa, en tiennyt juuri mitään siitä, millainen vanhempi haluaisin olla. Sen kuitenkin tiesin, että uimaan meidän on vauvan kanssa päästävä. Mieleeni ei edes juolahtanut, että vauvahan ei välttämättä tykkää vedestä. Kun Rölli pitkältä tuntuneen odotuksen jälkeen lopulta syntyi, rupesin heti selvittämään löytyykö kotikonnuiltamme vauvauintia ja koska sellaisen voisi aloittaa. 

Jo heti ensimmäisistä kotona olleista kylpyhetkistä alkaen oli selvää, että Rölli rakastaa vettä ja kylpemistä (onneksi). Suihkussa alettiin käymään Röllin ollessa noin 2,5 kk, mutta kylpeminen on selkeästi enemmän vauvan mieleen. Onneksi vauvauintiryhmä löytyi ihan tästä omalta kylältä ja toukokuun ryhmässä oli vielä vapaita paikkoja. Huhtikuun puolivälissä olleilta lapsimessuilta löysimme Röllille sopivan uimapuvun, sekä uimavaipan. Kun äitikin vielä mahtui vanhaan uimapukuunsa, olimme valmiita aloittamaan vauvauinnin. 

Vauvauinnin edellytyksenä on, että lapsella on ikää vähintään 3 kuukautta ja painoa ainakin 5 kiloa. Vaikka vauvauinnissa käytetyn altaan vesi on lämmitetty 32 asteeseen, on se silti reilusti ruumiinlämpöä alhaisempi. Viisikiloisen vauvan ruumiinlämpö pysyy jotakuinkin tasaisena jonkin aikaa, ennen kuin vauva alkaa jäähtyä. Vauvauinti on kestoltaan puolituntia juuri tuon jäähtymisen minimoimiseksi. Sitä paitsi, uiminen on vauvalle raskasta. Allasympäristö on vieras, melua ja vieraita ihmisiä on paljon ja niin edelleen.


Rölli oli uinnin alkaessa 3,5 kk ja painoi noin 7 kg. Ensimmäisellä ja toisella kerralla opettelimme lähinnä pitämään Rölliä oikein ja totuttelimme allasympäristöön vauvan kanssa. Viime lauantaina olleella kolmannella uintikerralla harjoittelimme jo ”kannutusta”. Siinä lapsen pään ja kasvojen yli kaadetaan vettä niin, että lapsi pidättää hengitystä. Sen on tarkoitus orientoida lasta myöhemmin edessä oleviin sukellusharjoituksiin. Kerta toisensa jälkeen Rölli on ollut rennompi ja viime lauantaina uskalsi jo hieman läiskytellä vettä. Meillä uintikerta kestää yleensä noin 20 minuuttia, jonka jälkeen nälkä yllättää ja väsykin alkaa olla jo aika kova. 

Vaikka uintikertoja on ollut vasta muutama, ovat ne mielestäni tukeneet Röllin motorista kehitystä. Rölli tykkää uida vatsallaan, jolloin päätä on pakko kannattaa enemmän, kuin aikaisemmin. Sen myötä Rölli on alkanut kannattaa päätä kotonakin todella hienosti. Samoin jalat ovat alkaneet löytyä pikkuhiljaa. Vauvan kantamiseen pesutiloista uima-altaalle käytän turvakaukaloa. Kiedon Röllin isoon pyyhkeeseen ja laitan nyytin kaukaloon. Pyyhkeeseen käärittynä vauva ei palele, eikä liukastumistakaan tarvitse samalla tavalla pelätä, kun vauva on kaukalossa. 

Pientä takapakkia uintiharrastuksemme otti, kun kotikuntamme lopetti yhteistyön uinteja järjestäneen yrityksen kanssa. Tämä tarkoittaa meille uuden uintiryhmän etsimistä lähikunnista ja jatkossa vähintään puolen tunnin ajomatkaa uimahallille. Rölli on kuitenkin nauttinut uinneista niin paljon, että jatkamme uintia kesätauon jälkeen. Toivottavasti löydämme sopivan ryhmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti